Αθλητικη φυσικοθεραπεια

Η φυσικοθεραπεία σε αθλητές είναι ένα ιδιαίτερο και αρκετά εξειδικευμένο κομμάτι του κλάδου μας. Οι απαιτήσεις είναι υψηλές  και η πίεση του χρόνου μεγάλη. Οι αθλητές θέλουν να επιστρέψουν στις υποχρεώσεις τους γρήγορα, ελεύθεροι συμπτωμάτων και εξίσου αποδοτικοί όπως πριν τον τραυματισμό. Η αθλητική φυσικοθεραπείας ουσιαστικά χωρίζεται σε προληπτική, μετατραυματική και μετεγχειρητική.

 

Αθλητική Φυσικοθεραπεία και πρόληψη τραυματισμών

Το kinesiology taping είναι ένα σημαντικό κομμάτι πρόληψης στην αθλητική φυσικοθεραπεία. Ένα σημαντικό κομμάτι της αθλητικής φυσικοθεραπείας είναι η πρόληψη. Μια μικροενόχληση, μια υποψία τραυματισμού ή ακόμα και ένας δύσκολος αγώνας είναι αξιοσήμαντοι λόγοι ώστε να επισκεφτείτε την ομάδα μας. Μια ενδελεχής αξιολόγηση θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να αθληθείτε ώστε να μην υποστείτε κάποιον σοβαρό τραυματισμό.

 

Επίσης με μια σειρά εξειδικευμένων τεχνικών όπως το kinesiology taping ή η σταθερή θεραπευτική επίδεση μπορείτε να έχετε την κατάλληλη υποστήριξη ώστε να μπορείτε να νιώθετε ασφαλείς και να αυξήσετε στο μέγιστο την απόδοση σας. Η συνήθης συμπεριφορά των αθλητών είναι να τραυματίζονται και κατόπιν να απευθύνονται σε κάποιον θεραπευτή.

 

 

Η λογική αυτή είναι λανθασμένη, χρονοβόρος και φυσικά οικονομικά ασύμφορη για έναν αθλητή. Αντιθέτως μια προληπτική συνεδρία μπορεί να αποτρέψει χρονοβόρους τραυματισμούς και να διατηρήσει τον ασκούμενο ενεργό κατα την αποκατάσταση ακόμα και αν τελικά επισυμβεί κάποιος τραυματισμός.

 

Αθλητική Φυσικοθεραπεία μετά τον τραυματισμό

Αθλητική φυσικοθεραπεία μετατραυματικά – Απαραίτητη για πλήρη και ασφαλή επαναφορά στο άθλημα. Ο αθλητισμός, ιδιαίτερα σε υψηλό επίπεδο, επιφυλάσσει αρκετά συχνά τραυματισμούς σε μυοσκελετικές δομές.

 

Η σοβαρότητα ποικίλει, οι συνθήκες είναι διαφορετικές κάθε φορά ενω επιπλέον παράγοντες όπως η ηλικία,το επίπεδο ανταγωνισμού, το είδος αθλήματος, η προδιάθεση, η τεχνική, το ιατρικό ιστορικό κλπ περιπλέκουν την κατάσταση. Η ομάδα μας με την κατάλληλη αξιολόγηση και τον σωστό κλινικό συλλογισμό θέτει πάντα 2 στόχους στην αθλητική φυσικοθεραπεία

Πρώτον την πλήρη αποκατάσταση με 100% επαναφορά στις δραστηριότητες και δεύτερον την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση.

 

Αθλητική Φυσικοθεραπεία Μετεγχειρητικά

Ρήξη Μηνίσκου

 

Η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον ενός αθλητή. Δυστυχώς ορισμένες φορές μια χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη ώστε να αποκατασταθεί μια τραυματική κατάσταση.

Η επαναφορά μετά το χειρουργείο θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, με συγκεκριμένο πλάνο και βάση επιστημονικών δεδομένων. Η Βιοανάδραση ακολουθεί διεθνώς αποδεκτά και αναγνωρισμένα πρωτόκολλα αποκατάστασης ανάλογα με τη χειρουργική επέμβαση και τις απαιτήσεις του θεράποντος ιατρού.

Τα πάντα γίνονται βάση αυστηρού θεραπευτικού σχεδιασμού ενω η πολύχρονη εμπειρία μας και η χρήση τεχνικών manual therapy και kinetic control εξασφαλίζουν την σίγουρη επιτυχία της πορείας επανένταξης στις δραστηριότητες.

 

Αθλητική Φυσικοθεραπεία και τεχνικές αποκατάστασης

Μια λάθος τεχνική ίσως είναι το αίτιο πίσω απο έναν επαναλαμβόμενο τραυματισμό. Ένας μεγάλος αριθμός τραυματισμών οφείλονται σε λανθασμένη τεχνική άθλησης ή/και εσφαλμένη εμβιομηχανική λειτουργία ακόμα και απομακρυσμένων αρθρώσεων. Έτσι μπορεί μια μυϊκή ανισορροπία στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης να προκαλεί πρόβληματα στο γόνατο ή μπορεί μια επικονδυλίτιδα αγκώνα να οφείλεται σε λανθασμένο τρόπο λαβής της ρακέτας.

Όλα αυτά καλέιται η αθλητική φυσικοθεραπεία να τα λύσει έτσι ώστε να μην υπάρξει επανατραυματισμός.

Οι θεραπευτές μας συμπεριλαμβάνουν πάντα στα θεραπευτικά πλάνα της την εμβιομηχανική ανάλυση όλης της ανατομικής αλυσίδας και προτείνει το βέλτιστο τρόπο τεχνικής απόδοσης των κινήσεων ώστε η άσκηση και η άθληση ακόμα και σε επίπεδο πρωταθλητισμού να γίνεται με ασφάλεια και χωρίς αχρείαστες καταπονήσεις.